Cultureel

Voor liefhebbers van tuinen, kastelen en cultuur!

Graag helpen wij je met het samenstellen van een passend arrangement waarin desgewenst cultuur met sportief gecombineerd kan worden.
In het hart van het mooie, groen overgoten Normandië, komen liefhebbers van tuinen, cultuur, geschiedenis en architectuur volledig aan hun trekken. Hieronder enkele bezienswaardigheden van Pays de Caux: 
La Ferme au fil des saisons in Amfreville les Champs, waar je kunt zien hoe vlas wordt verwerkt. Hoe linnen en lijnzaadolie gemaakt worden, en wat je ermee kunt doen.

Het is zeker de moeite waard om de galerie van schilder Nourry te bezoeken in St. Valéry en Caux. Ook kun je hem bezoeken in zijn atelier aan huis in Sotteville sur Mer.

Het huis van Claude Monet, waar de schilder van 1883 tot 1926 met zijn gezin gewoond heeft, ligt midden in het mooie dorpje Giverny. Het huis, en vooral de prachtige, nu geklasseerde tuinen, (een must voor de tuinliefhebber!) zijn een enorme inspiratiebron geweest voor de beroemde impressionistische schilder. Het huis van Monet kan van april tot november worden bezocht. Hier kun je de prachtige Japanse prenten bewonderen die Monet verzamelde. Maar ook de sfeer van het huis ervaren, de vertrekken zijn nog in de staat als toen de schilder er woonde.
Als je meer kunstwerken wilt zien van Impressionisten kun je het museum voor moderne kunst André Malraux/Muma in Le Havre bezoeken.

Voor wie de landingsstranden uit WO II wil bezoeken kan het beste naar Arromanches gaan. Daar vind je musea waarin de hele operatie uitgelegd wordt aan de hand van maquettes, films en oude relikwieen. Heel indrukwekkend kun je nog delen van de kunstmatig aangelegde haven in zee zien liggen. Rijdend langs de kust richting Point du Hoc, kom je langs Sainte- Mère- Eglise en tal van bezienswaardigheden, musea en aangrijpende herinneringen.

Iets dichter bij huis kun je het Château du Mesnil Geoffroy in Ermenouville bezoeken met de grootste rozentuin (2500 soorten) van Normandië.

Of bezoek het Château de Cany in Cany Barville  een kasteel uit de 17e eeuw, gelegen in een prachtig park in Engelse landschapsstijl.

Of ga naar Varengeville, daar bezoek je le Bois des Moutiers met een prachtig aangelegde Engelse tuin, de Manoir d’Ango, een zomer paleis uit de 16 e eeuw en de naast gelegen “Shamrock” collection, de grootste hortensia verzameling ter wereld.

Normandië is ook befaamd door de schrijvers die hier hun inspiratie opdeden. Volg La Route historique des maisons d’écrivains :en ontdek de grootste Franse schrijvers uit de 19e eeuw met de route van de schrijvers Flaubert, de Maupassant en Corneille.

Voor de tuinliefhebbers is Les Jardins Agapanthe in  Grigneuseville zeer de moeite waard.Deze bijzondere Normandische tuin van architect Alexandre Thomas, is een wonderlijke creatie. Wie de fotoboeken bekijkt en ziet hoe deze tuin enkele jaren terug nog een woestenij was, begrijpt wat met inzet, vakmanschap …en wat centen op korte tijd kan worden bereikt.

Het 16e eeuwse Château de Miromesnil in Tourville sur Arques, de geboorteplaats van Guy de Maupassant, heeft een prachtig park met enorme eikenbomen en is beroemd om de fantastische moestuin.